B. ZALA: EÚ sleduje Maďarsko politicky rovnako ako Grécko ekonomicky

17.02.2012 Celý región

Bratislava 17. februára (TASR) - Maďarsko sa v EÚ dostalo z politického hľadiska do rovnakej situácie ako Grécko z ekonomického hľadiska a európske inštitúcie budú veľmi prísne sledovať kroky Budapešti. Po štvrtkovej kritickej rezolúcii Európskeho parlamentu o Maďarsku to dnes uviedol europoslanec za stranu Smer-SD Boris Zala.

\"Tak ako európske inštitúcie ovplyvňujú ekonomický proces, napríklad rozpočtu, v Grécku, budú ovplyvňovať a sledovať veľmi pozorne vývoj politickej situácie v Maďarsku,\" konštatoval Zala.

Europarlament schválil uznesenie, v ktorom rozhodol o potrebe preskúmať, či Maďarsko rešpektuje základné hodnoty a normy EÚ. Europoslanci v tejto súvislosti zároveň vyzvali na zváženie možnosti aktivovať článok 7 Zmluvy o EÚ, ktorý je možné použiť v prípade jasného rizika vážneho porušenia spoločných hodnôt únie.

Zala pred novinármi konštatoval, že Maďarsko sa stalo prvým členom únie, ku ktorej EP podobnú rezolúciu prijal. \"Toto je veľmi silná záležitosť, stala sa prvýkrát, dôvodom sú tie námietky, ktoré sú obsahovo už známe vo vzťahu k maďarskej ústave. Je to predovšetkým pokus Fideszu ako politickej strany ovládnuť inštitúcie, ktoré sú v Európe tradične nezávislé,\" uviedol europoslanec.

Na problémy s novou ústavou a zákonmi už Budapešť dôrazne upozornila aj Európska komisia. Maďarský premiér Viktor Orbán sa pritom zaviazal zosúladiť problémovú legislatívu s európskym právom.

\"Uvidíme, či bude Orbán ochotný urobiť to v plnom rozsahu alebo nie, ale znamená to, že Európsky parlament aj Európska komisia budú veľmi prísne strážiť postup krokov, ktoré Maďarsko zvolí,\" povedal Zala.

Prijatú rezolúciu navrhli v EP sociálni demokrati, liberáli a zelení, kritizovala ju Európska ľudová strana (EPP), ktorej je Maďarský občiansky zväz-Fidesz členom.

Podľa Zalu v EP už veľká väčšina poslancov \"vníma a chápe\" aj problém udeľovania maďarského občianstva a volebného práva príslušníkom národnostných menšín v okolitých krajinách. \"Už to nie je v polohe, že by maďarská menšina bola utláčaná väčšinovými národmi, ale jasne je vidieť, že je to expanzia zo strany Maďarska s exteritoriálnymi dôsledkami, teda vlastne so zasahovaním do vnútorných vecí okolitých štátov prostredníctvom menšín,\" konštatoval.
 

Vyberte región